luni, 12 august 2013

Herghelia de la Sambata de Jos

 Materialul este preluat din  "Am fost acolo".Pozele sunt ale mele .                                                               De cand s-a marit Thea,am tot zis sa mergem la hergelie ,ca e la o aruncatura de bat de Fagaras.Intr-o sambata am decis sa mergem numai noi la herghelie.A fost foarte frumos si interesant pentru toti.Am prins  nistei grupuri de turisti pentru care se organiza un spectacol.Bafta noastra!A durat o ora,dar a fost ceva unic.


''Daca ajungeti in Tara Fagarasului, nu puteti sa ratati Herghelia Sambata de Jos, un loc unde cu siguranta veti avea multe de vazut si de aflat – si chiar de facut – si de unde veti pleca, fara indoiala, cu bateriile incarcate si cu bucuria de a fi vazut ceva intr-adevar deosebit.
Iata cateva dintre lucrurile pe care le-am aflat acolo:
Herghelia de la Sambata de Jos este singura herghelie din Romania unde se creste rasa de cai cunoscuta sub denumirea de lipitani – cea mai veche rasa moderna de cai din Europa.
Herghelia este situata inca de la infiintarea ei pe proprietatea castelului Bruckenthal, construit pe la 1750 de contele Jozsef Bruckenthal; din pacate, castelul se afla astazi intr-o stare avansata de degradare, care afecteaza ireversibil si interioarele, inclusiv tamplaria si dusumelele din stejar masiv si imensele sobe de teracota – sau ce a mai ramas din ele. Daca ajungeti cumva pe aici, nu va lasati pacaliti de panourile care acopera fatada, lasand impresia ca se fac lucrari de renovare.
In anul 1917, herghelia de la Sambata de Jos a cunoscut un moment de rascruce, atunci cand a fost transferata cu totul in Ungaria, ajungand sa reprezinte aceasta tara peste tot in lume. Trei ani mai tarziu, la Sambata de Jos a fost infiintata o noua herghelie, care a asigurat continuitatea rasei pana in zilele noastre.
Dupa decembrie ’89, herghelia a cunoscut o noua perioada critica, pe de-o parte din cauza scaderii dramatice a fondurilor, dar si ca urmare a revendicarii terenurilor, fapt care a dus, inevitabil, la reducerea numarului de animale (de la peste 700 de capete in anii ’70, la putin peste 300 in prezent).
Cu cei cateva zeci de angajati pe care ii are in momentul de fata (si care chiar par sa-si faca meseria din pasiune si din dragoste fata de animalele pe care le au in grija), herghelia reuseste sa se autogospodareasca. Pe langa cresterea cailor, tot aici se produce hrana animalelor (herghelia dispune de cateva sute de hectare de teren arabil si fanete) si tot aici au loc si procesele de reproductie si dresaj.
Ce puteti vedea la Herghelia Sambata de Jos:
In jur de 300 de cai, reprezentand fiecare dintre cele opt familii ale rasei lipitane: Neapolitano, Conversano, Tulipan, Pluto, Favory, Siglavy Capriola, Maestoso si Incitato (aceasta din urma fiind cel mai recent introdusa in herghelia de la Sambata). Fiecare cal are o boxa proprie, fie inchisa cu gratii (caz in care animalul circula liber in spatiul care ii este repartizat), fie deschisa (situatie in care animalul este legat).
Caii parca abia asteapta sa fie rasfatati cu mangaieri si, de ce nu, chiar cu o mica gustarica. Pasnici si prietenosi, ei vin fara intarziere, inca de cand aud sunetul metalic al zavorului, bucurosi de ruperea monotoniei, fie si numai pentru cateva clipe.
Dincolo de grajduri se afla o pajiste ce se intinde deasupra unui rau al carui nume a fost pomenit adesea, de multi dintre noi, cu un fluierat a paguba: Apa Sambetei. Aici se gasesc iepele mame sau viitoare mame, care pasc fara grija alaturi de manjii de pana in 3 luni.
Ce puteti face la Herghelia Sambata de Jos:
Pe langa vizitarea hergheliei – o activitate deosebit de instructiva, pe parcursul careia veti fi insotiti de un ghid  – oferta complexului mai cuprinde spectacole ecvestre, cursuri de calarie, cursuri de trasura, curse de cross country (trasee calare cu o durata de aproximativ 3 ore) pentru calaretii cu experienta, plimbari cu sania sau cu caruta. Pentru aceste optiuni este insa nevoie de rezervare cu cateva zile inainte. Din cate am inteles, rezervarile se pot face si prin e-mail.''


Nu pot sa vad caii din boxa,decat din carca bunicului.

Tribuna pentru spectatori.


O alee frumoasa catre muzeu si grajduri.



Thea in trasuara.

In  muzeu.

Sei.



Un mic jokeu.


Locul destinat spectacolului.


Atentie mare,ceva nou pentru noi.













  Spectatorii la terminare spectacolului.
Bibi,da-mi apa si ochelarii!

Ce interesant! O closca cu pui .

Spatiul este mare si drumul lung...

Mergem hotarat  catre manji.




Iepe si manji.


Interesant,ne intoarcem.



Pacat, s-a terminat prea repede.








8 comentarii:

  1. ce plimbare superba! nu am vizitat niciodata o herghelie, multumesc de invitatie!
    Thea este o frumusete de copil, ce mult imi place cum o rasfatati! la ce alceva sunt buni bunicii?! :)
    poza mea preferata este cu Thea mana-n mana cu bunicul si cea in care apari si tu.
    O saptamana faina va doresc in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam lunga postarea,dar nu ma hotaram pe care o pun si care nu.Am redus un pic,dar cele cu corconeala Theei nu.Sa te duci cand ajungi la Sibiu.

      Ștergere
  2. Ați hrănit vreun cal cu jar? Nu?! Ei bine, puteați descoperi calul lui Făt-Frumos, dar ați ratat ocazia!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si nu am mai gasit la castel "Printesele"...

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai, ce frumosi sunt caii! Mi-ar fi placut grozav sa fac o vizita...

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte, foarte frumoasa vizita. Nu-i nimic ca au fost multe fotografii, mie mi-au placut. Cele cu Thea, cu zambetele si cu uimirile ei de copil superb sunt minunate. Vor fi amintiri nepretuite.
    Te pup, Flori draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu avea farmec sa le pun in mai multe postari.Amintiri are Thea de la bunici .

      Ștergere