joi, 15 noiembrie 2012

ADEVERINTA

Acum doua zile am reusit sa ma enervez.Fiind pensionara, am putine probleme de rezolvat.Nu prea vin in contact cu institutiile statului ,nu activez in nici un fel de serviciu,deci; am pogram de voie.M-am dus la casa de sanatate a judetului sa obtin o adeverinta pentru sot, necesara la medicul de familie.Salariata  ma informeaza ,ca trebuie sa aduc ultima chitanta de la finantele publice din care sa reiasa ca am achitat contributia pe luna asta.Pana acum se platea la casa  de sanatate si nu ere nevoie de chitanta .O intreb :de ce nu va uitati  in calculator sa vedeti plata?Nu avem acces la aceste date.Ma duc acasa ,caut  chitanta si  stau la o coada jumatate de ora ,ca intre timp se adunase vreo patru persoane.Eram baftoasa ca stau in oras si destul de aproape.In fata mea era o persoana dintr-un oras din judet si trebuia sa mai faca un drum  pentru  o amarata de adeverinta.Ajung la ghiseu ,dau chitanta si  functionara imi zice:Imi trebuie o copie,nu originalul !Am inceput sa ma incalzesc,cu tot frigul. I-am spus ca sunt batrana,dar nu sunt surda.Ma duc fac o copie si din nou la ghiseu.Norocul meu ca nu rezolvase nicio  persoana in acest timp,ca m-am miscat repede nu ca ea si oamenii mi-au dat voie sa merg in fata.Ma intreaba:Ce adeverinta vreti? Vreau o adeverinta pentru medicul de familie pe trei luni.Zice:nu pot sa va dau ,ca nu aveti decat o chitanta,imi trebuie copii petru toate trei luni!M-am incalzit ca-mi venea sa o strang de gat.Cu un ultim efort de calm o intreb:ce adeverinta puteti sa-mi eliberati pentru copia adusa dupa chitanta ?  "Va pot da una pentru trei zile,dar nu putem sa modificam formularul ",concluzia -niciuna.Nu mai  avea rost sa deschid gura,pentru ca oamenii din spatele meu,care au inteles despre ce era vorba,au iceput ei sa vocifereze ,sa acuze,incepand de la dumneaei acea functionara aeriana,institutia ,conducerea,politicienii si dati-va seama ca am obtinut "ADEVRINTA".Asa am plecat victorioasa ca am rezolvat o mare problema.Cum e posibil ca in cadrul unui judet,institutiile astea, sa nu verifice prin calculator diferite plati , informatii si noi trebuie sa umblam cu dosare de hartii.Mi se parea foarte normal ca medicul sa verifice,daca are dubii,referitoare la pacient,s-au cei ce controleaza aceste societati.Este epoca hartiilor.Eu credeam ca pe vremea mea erau multe,dar acum sunt mult mai multe si inutile.Cum poate sa-mi spuna functionara ca "sistemul se poate strica si nu mai avem dovada ".Ce e calculatorul meu care-l intorc pe toate partile?Nimic nu s-a facut pentru oameni,parca ne afundam pe un teren mlastinos.Era mai multa disciplina la serviciu si respect fata de cetateni.O sa ziceti ca sunt o comunista,cu toate ca nu am fost deloc.Eu am ramas uluita.Cum s-or fi descurcand oamenii care au contact mai des cu astfel de situatii?

8 comentarii:

  1. am oftat... e trist si-mi pare tare rau ca treci prin astfel de situatii. Ai perfecta dreptate sa fii necajita si nu ai gresit nimic din ce ai acuzat aici - asa este! Birocratia este ca un cancer care creste si ne sufoca!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da... cunosc situatia.
    Eu m-am pregatit psihic cu mult inainte sa fac asta, am fost informata de cineva ca trebuie sa merg la Finante sa-mi achit contributia si nu la Casa de Sanatate. Inainte sa ajung la Finante a trebuit sa merg la Casa de Sanatate sa fiu cu toate declaratiile la zi. De la Casa de Sanatate mi-a dat o doamna draguta, la care am ajuns cu pile, altfel stateam si azi la coada, un biletel cu suma pe care o am de achitat. Cand am ajuns la Finante la ghiseu m-a intrebat madama cat vreau sa platesc. Daca nu aveam biletul respectiv nu ar fi stiut cat trebuie sa platesc. M-a intrebat atata vreti sa platiti? Pai daca atat am de platit cat vreti sa platesc? Eu nu vreau dar trebuie. Mi-a luat banii, mi-a dat chitanta si gata. Acum ma intreb, data viitoare de unde stiu cat am de plata? Merg iar la Casa de Sanatate? Ca ele nu verifica nimic in calculator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci,e o bransa a functionarilor publici si cand zici asta intelegi tot.

      Ștergere
  3. Da, din pacate, sistemul informational care ar trebui sa existe intre toate institutiile statului, lipseste cu desavarsire....Degeaba suntem in secolul computerizat, cred ca noi nu facem parte din aceasta lume, suntem undeva cu sute de ani in urma...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca noi facem parte din lumea asta,numai ca cei responsabili de acest dezastru NU,ei au lumea lor.

      Ștergere
  4. "Cum s-or fi descurcand oamenii care au contact mai des cu astfel de situatii? "
    -Cum?Pentru ca mi-am slujit TARA cu credinta si devotament,inafara politicului de niciun fel,am dreptul la un bilet de odihna si tratament gratuit.In 12 ani de pensie nu am obtinut niciunul,desi este o Lege!?!La prima incercare abia am obtinut unul cu reducere 50% sa merg cu sotia in acelasi timp si de atunci am renuntat sa mai cer cuiva respectarea Legilor.
    -Se uita sa vada ce ai in maini si daca nu ai nimic'promitator' au deja discursul pregatit...Ma descurc cu posibilitatile mele directe si ma mangai cu gandul ca poate Dumnezeu ajuta cu ceeace ramane nefolosit de mine,pe altul mai necajit ca mine.In vreun fel.Dupa 40 de ani de munca si scarificii am ajuns la 'mana' unor linge blide ajunsi unde nu a vista neam de neamul lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mereu am avut impresia ca tot acest haos nu este facut pentru a ne toca noua nervii marunt, marunt, ci pentru a oferi unor incompetenti locuri de munca, la caldurica.

    RăspundețiȘtergere