miercuri, 27 decembrie 2017

Brăneasca


Satul romanesc.Pentru ca zilele acestea au fost prea frumoase sa stam in casa,am zis sa fac o plimbare scurta prin jurul "casei".M-am tot intrebat ce nu am vazut prin impejurimi si am gasit aici:

"Centrul Internaţional Ecumenic din localitatea dâmboviţeană Centrul Internaţional Ecumenic, unic în Europa, cuprinde trei lăcaşe de cult, o sinagogă, o moschee şi o biserică ortodoxă, fiind un loc unde vin turişti din toată lumea. Centrul a fost construit în 1991, doi ani mai târziu funcţionând sub egida UNESCO - Comisia Naţională a României.

 Aflată la 20 de kilometri de municipiul Târgovişte, aşezarea interreligioasă de la Vulcana Băi reprezintă un loc de pelerinaj pentru creştini, evrei şi musulmani.

Sinagoga, moscheea şi biserica sunt construite pe cele trei coline din zona numită Brăneasca, din Vulcana Băi şi au fost ridicate având la bază cele trei culte monoteiste: mozaismul, islamismul şi creştinismul.

Acum numai la biserica ortodoxă se mai oficiază slujbe. Sinagoga şi moscheea sunt simbolice în Centru, dar se pot oficia slujbe, dacă există credincioşi care vor să vină să se roage aici.

Biserica ortodoxă a fost declarată din anul 2000 ca având regim de mânăstire, în care au loc slujbe. Hramul bisericii este ''Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul''. Aici este păstrată o mică părticică din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, dăruite de Patriarhul Ierusalimului, Diodor.

Biserica Ortodoxă este construită pe cea mai înaltă colină şi are dimensiuni mai mari decât celelalte două lăcaşe de cult, arătând diferenţa numărului de credincioşi. Este construită în stil tradiţional, sub formă de cruce, are toate camerele unei biserici: altar, naos, pronaos şi pridvor deschis, în stil brâncovenesc."
 Sa va mai spun cat este de frumos,cat de atent a fost preotul cu noi,vazandu-ne la o ora dupa ce nu mai era numeni pe-acolo, ne-a indrumat,ne-a sfatuit ce si cum sa procedam la o zi sfanta.Am plecat chiar incantata,cu promisiunea ca am sa revin.

8 comentarii:

 1. Ce minune, liniștea Raiului e acolo!

  RăspundețiȘtergere
 2. frumos dar... cât de pustiu! si mai ales in aceasta perioada de mare însemnatate religioasa! Lacasul ridicat "sa vina turişti din toată lumea"...
  Frumos ca tu l-ai vizitat! Peisajul e minunat. Ai luat o portie buna de aer curat.
  Draga Floarea, iti doresc zile senine, cu sanatate si bucurii, sa pasesti in Noul An cu voie buna, la multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 3. Superb! Ideea in sine e impresionanta: pace intre religii = pace in lume (mai mult sau mai puţin) :)
  De peisaj nu mai scriu! Multumesc pentru aceasta veste (si pentru fotografii)! O consider una dintre vestile bune primite in acest an (si n-au fost multe). :)

  Iti doresc, cu drag, un An Nou minunat! Sa fiti sanatosi si mereu voiosi!
  La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc mult. Nu stiam zona. Chiar deosebita.
  Iar cerul, cu adevarat incredibil de albastru!

  Sarbatori fericite iti urez cu mult drag! Sanatate si bucurii!
  La Multi Ani!

  RăspundețiȘtergere
 5. minunate locuri !
  pentru anul care vine repede, repede: LA MULŢI ANI !!!

  RăspundețiȘtergere
 6. La mulți ani Bunica! Toate fericirea sa te înconjoare in noul an! :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Diana a spus atat de bine !!
  E frumos si pace acolo si liniste... multumesc mult <3!! Chiar nu stiam de existenta acestui loc si nu este nici foarte indepartat :).

  RăspundețiȘtergere
 8. in locul acesta chiar nu am fost, poate cine stie? candva tot ajung!

  RăspundețiȘtergere