joi, 12 decembrie 2013

Nimeni alaturi de mine


In ultima vreme, cu evenimentele interntionale importante si imaginile din Africa de la Carmen ,mi-am aintit ca in vara am cumparat o carte pe care am citit-o cu mare placere la cabana.Acolo mijloacele de delectare sunt putine si am recurs la o veche pasiune.
Cartea asta este  genul  de lectură,  care îţi deschide apetitul pentru a afla mai multe despre subiectul din spatele poveştii. Nadine Gordimer este o scriitoare sud-africană, activistă politic şi susţinătoare a drepturilor negrilor în Africa de Sud,Laureata a Premiului Nobel din 1991.

'' activistă politic şi susţinătoare a drepturilor negrilor în Africa de Sud. Vera Stark, personajul principal al poveştii, este construită după chipul şi asemănarea sa: femeie albă, carieristă, implicată activ în comunitate şi luptând pentru drepturile majorităţii asuprite de minoritatea colonialistă.
Pe lângă trimiterile clare la viziunea politică a autoarei şi prezentarea „părtinitoare” a istoriei – asta fiind partea din carte ce te face să fugi repede la Wikipedia şi să vezi care e treaba cu Africa de Sud şi cum a ajuns Nelson Mandela şef de trib – cartea are şi o poveste ce se desfăşoară în paralel. O poveste care, la rândul ei, nu te lasă să pleci mai prost decât atunci când ai venit în librărie să cumperi cartea. Este o lecţie de viaţă destul de importantă, care spune negru pe alb până la sfârşit că iubirea necondiţionată este la fel de dăunătoare într-o relaţie ca lipsa completă a iubirii. Dependenţa totală a unui partner de celălalt nu va duce la reciprocitate, orice om normal se va simţi sufocat de o astfel de iubire şi, dacă are un minim de bun simţ, va pleca înainte de a profita de iubirea necondiţionată a celuilalt ''.
Comentariul acesta a fost pe gustul meu si eu nu cred ca o puteam face la fel de bine ,de aceea l-am reprodus aici.E o carte care merita citita.

12 comentarii:

  1. o trecem pe lista, pentru cand om avea timp! :)
    ceva bunut, nu faci ? :)...prajiturele...mmm....

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Mi se intampla si mie uneori,la cate un titlu,alaturi de persoana care il publica.

      Ștergere
  3. Cred ca e o carte interesanta. Imi place sa citesc despre Africa - romanele, in general, "spun" mai mult decat filmele documentare. :)
    Cat despre iubirea neconditionata... ce sa zic? Nu stiu contextul in care e prezentata si ce intelege autoarea prin sintagma... Dependenta de alta persoana nu e, oricum iubire, as zice... Iubire neconditionate, in mintea mea, inseamna sa nu stii de ce iubesti pe cineva. Cine poate raspunde la aceasta intrebare cred ca nu iubeste suficient - sau iubeste conditionat. Ceva de genul: iubesc pe X pentru ca are ochi frumosi - dar o tragedie ar putea schimba acei ochi frumosi in unii... mai putin frumosi... Conditia e, in acest caz, "ochi frumosi". Sigur, exemplul e simplist, dar l-am ales pentru ca... oricum am scris deja prea mult. :) Bine, cand persoana iubita face un mare rau, cu intentie, altei persoane se duce toata iubirea (desi nu in toate cazurile).
    De zeci de ani sunt sustinute drepturile negrilor africani, dar lucrurile par sa se miste extrem de lent. :(
    La cat am comentat ar cam trebui sa citesc cartea! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim pentru recomandare! Am adaugat pe lista pentru biblioteca judeteana...:)

    Te pup, Flori!
    Numai bine!

    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant, vom tine minte si sa speram ca voi ajunge sa o citesc curand!O zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am ales-o din intamplare,nu credeam ca va fi atatde interesanta.

    RăspundețiȘtergere