miercuri, 16 octombrie 2013

Ambrozia, o planta care o urasc

Sunt cativa ani de and aceasta planta este din ce in ce mai vizibila in aria mea de actiune.Cand am auzit cat este de daunatoare ,face parte din balariile pe care le urasc.Pun cateva poze cu ea si un mic material gasit  si  redat aici din mai multe surse.
Ambosia artemisiifolia (iarba pârloagelor) se găseşte frecvent de-a lungul şoselelor şi al căilor ferate, atât în intravilan, cât şi în extravilanul localităţilor. Aceasta este o specie invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecţiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi.

Ambosia artemisiifolia este o plantă originară din America de Nord, la noi în ţară, s-a aclimatizat recent, putând fi întâlnită cu precădere pe Valea Mureşului, în Banat, în judeţele Bihor, Vaslui, Giurgiu.
În contextul încălzirii globale a crescut foarte mult producţia de polen de ambrozie; cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute, planta având o perioadă lungă de înflorire (din iulie până la sfârşitul toamnei). Ea reprezintă una dintre cauzele principale ale rinitelor alergice din Canada, SUA şi
Europa. Polenul acestei plante este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic la sfârşitul verii.


Ambrozia nu este recunoscuta oficial in Romania ca planta de carantina cu pericol biologic, asa cum se intampla in strainatate, unde e combatuta cu program. Agreeaza clima calda si ploile de vara, asa ca ultimii ani i-au priit de minune.
O planta matura poate elibera miliarde de grauncioare de polen si pana la 30.000 de seminte - asa ca se inmulteste salbatic.
Astfel, daca va stiti alergic la polen, suferiti de astm bronsic sau aveti probleme cu glanda tiroida, stati cat mai departe de aceasta planta periculoasa. Persoanele sensibile ar trebui sa iasa rar din casa, iar la intoarcere sa-si scuture bine hainele.
Aici  puteti  sa vedeti de ce o urasc atat de mult.

Ochi rosii, nas infundat, buze umflate. Tot mai multi romani se plang ca au astfel de probleme. Iata de ce ambrozia - una dintre sursele principale de alergii cronice in America de Nord si Europa, a inceput sa fie bagata in seama si la noi.
In vestul ţării s-a raportat că primele simptome de alergie la ambrozie au aparut în jurul datei de 13 August 2013. In zona Bucureştiului data primelor apariţii a fost 20 August. Dacă aţi “răcit” în perioada aceasta, luaţi în calcul şi vizita la un alergolog.



16 comentarii:

  1. Se dezvolta foarte repede, se autopolenizeaza si ocupa din ce in ce mai multe arii. Da, este o plaga.
    Spre norocul meu, nu sunt alergica la polenuri. Am o usoara alergie la par de pisica si reactionez foarte alergic la praf de casa - ochi rosii si stranut fara pauza, plus dureri de gat.
    Toamna este un anotimp placut. Rar zboara polenuri in aer, ploile contrubuind deasemenea la curatarea atmosferei.
    O zi placuta iti doresc.
    ☆★☆★☆★☆★☆

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt aergica la praf si piper.Cand am aflat de planta aceasta si ca este intr-un loc vis a vis de casa copiilor,o sa-i determin sa faca ceva acolo sa o nimiceasca pentru un moment. O seara buna!

      Ștergere
  2. habar nu avea, in cazul asta o urasc si eu la cate problerme am avut cu alergiile! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O stire distribuita pentru toti.Mame,copii,bunici.Trebuie sa fim atente.

      Ștergere
  3. oare asta sa fie explicatia? cand ne plimbam pe langa padure, trecem pe langa "buruieni"! nu le-am bagat in seama pana acum!....stranutam si ne mancau ochii! si eu ziceam ca e de vina racoarea padurii....

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici eu nu stiam ca este atat de rea. Am gasit aici ceva informatii:
    http://www.dubasari.md/news/atentie_ambrozia_un_pericol_foarte_mare_pentru_sanatate/2013-08-07-2501
    Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte putini stiu.Eu la inceput o foloseam ca verdeta la buchete de camp.Apoi am aflat. Numai bine!

      Ștergere
  5. Foarte interesant articolul!
    Multumim Flori! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Un nume angelic si totusi poate face atatea necazuri ... Noi ce ne facem, ca aici lumea e alergica la polenul maslinilor ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Stiu ca alergiile sunt o problema pentru multe persoane, alergia la polen fiind una dintre cele mai neplacute. Din fericire n-am nicio alergie de genul acesta.
    Vad ca e o buruiana uriasa...nu cred s-o stiu, nu imi aduc aminte s-o fi vazut pana acum.
    Dar informatiile sunt foarte utile. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu daca am vazut pana acum...si daca am vazut cel mai probabil am trecut pe langa fara sa bag de seama. Informatiile sunt utile...eu nu am probleme cu polenul, nu am alergie la nimic din cate stiu (la modul serios...ca "alergii" mai am...de exemplu in unele dimineti ma apuca o alergie la trezitul dimineata si mersul la scoala...sau ma mai ia si cate o alergie la treaba din cand in cand:)) )

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am alergie la ambrozie, dar de curand am vazut o reclama la tv, la o crema pentru cei alergici. E vorba despre crema de la Hay Max si se gaseste in farmaciile Sensiblu. E foarte buna, cel putin la mine, da rezultate. Am gasit-o si online pe Longeviv.ro

    RăspundețiȘtergere
  10. Hallo! Parerea mea - planta prezentata nu este Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia). Evtl. Pelinarita (Artemisia vulgaris). Poze mai detaliate ar ajuta unei determinari mai precise.

    RăspundețiȘtergere