duminică, 1 februarie 2015

Ma intreb


Privind niste imagini pe care le-am facut acum cateva zile, mi-am amintit de o lege comunista.Duminica dupa ce am fost la expozitia de pasari si iepuri,am plecat sa vedem Oltul .Erau  cativa pescari si privitori,dar malurile sunt pline cu gunoaie.Pacat de atata frumusete,ca parca imi e rusine sa privesc atatea gunoaie de peste tot.Am facut poze si eu si Thea cu telefonul meu,ne-am uitat la pescari,ne-am conversat in legatura cu apa si cum duce ea la vale tot felul de lemne si alte obiecte,ne-am propus sa mai venim,poate chiar cu bunicul la pescuit si am facut cale intoarsa. Timpul trece prea repede cand ai ceva frumos de facut.Azi privind pozele si am vazut ca niste gunoaie imi strica peisajul ,mi-am amintit ca pe vremuri,cel putin la tara,oamenii erau obligati sa faca anual munca voluntara,patriotica,nu mai stiu cum se numea.Asta consta in amenajarea santurilor,curatarea izlazurilor si altele legate de gospodarirea comunitatii.Ma intreb:acum de ce nu se mai poate?Mai ales ca sunt atatia asistati sociali care iau niste bani si produse degeaba?Ma refer la cei apti de munca.Nu ar fi util si frumos pentru oras?Ce mare greutate sa-i pui sa curete un mal de rau,sa taie niste balarii,sa presteze niste munci usoaresi utile?Cred, ca in mare parte, depinde foarte mult de primari si cei din jurul lui.Auzisem ca intr-o comuna din Dambovita toti locuitorii sunt pusi la  astfel de treburi si ca acel primar  este de nu stiu cate mandate ales. O sa ma intereses si o sa va spun.Acum va las sa priviti catea imagini cu si fara gunoaie.



Cred ca am mascat binisor  partea urata din peisaj.





21 de comentarii:

  1. Cand ai facut referire la acel sentiment de rusine, de dezgust, de revolta determinat de gunoaiele din jur, mi-am amintit cum, pe munte fiind, am simtit acelasi lucru! Doze de bere aruncate pe munte! Cat de tolomac sa fii - caci necivilizat e un cuvant prea bland!

    Lasand supararile deoparte, observ ca balaioara iti mosteneste pasiunea pentru fotografie! :)
    Te pup, Flori!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
  2. Mizeria o să îngroape, încet, majoritatea frumuseților naturale ale acestei țări. Ar fi culmea obrăzniciei pentru aleșii locali să le ceară asistaților social să iasă la muncă, după ce le-au cerșit voturile, cu promisiuni de cai verzi pe pereți! :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ca tine si de primari si de administratia locala, dar mai tine si de educatia si spiritul civic al fiecaruia dintre noi. Pacat ca locuri asa faine se ingroapa in gunoaie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi e si problema rampelor de gunoaie,care sunt deschise .La un vant puternic toate pungile si hartiile alearga in vazduh.

      Ștergere
  4. noi aici am scapat de asta rusine si dezgust......

    RăspundețiȘtergere
  5. gunoaiele pe marginea soselelor sunt de remarcat imediat ce intri din occident în tara... nu poti ignora, sunt mult prea multe gunoaie, nu este "întâmplator" De ani de zile remarc aceasta, cu parere de rau! Vorba ta, daca localitatile nu au bani pentru a plati servicii de salubritate, macar sa se mobilizeze cetatenii si sa curete zonele publice!
    Si eu îmi amintesc când eram eleva de scoala generala, mergeam in mod regulat cu "tovarasa diriginta" în câte un parc si adunam în saci toate gunoaiele pe care le gaseam în drum. In fata blocului, macar o data pe luna ieseau toti locatarii cu mici cu mari, adunau gunoaiele, sapau, mai puneau câte o floare ici-colo - era ca o competitie în cartier, cine are cea mai frumoasa zona verde!

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-adevar, exista comune unde cei care primesc ajutor social sunt scosi a astfel de munci pentru comunitate, ceea ce mi se pare corect. Pe de alta parte, este treaba garzii de mediu sa controleze, sa amendeze si sa oblige primariile sa-si stranga gunoaiele. Pacat de apa aceea frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu de ce nu ne putem scapa de trasatura asta a spiritului balcanic ... E valabil si in Grecia, din pacate. Eu incerc sa imi invat copii sa fie altfel si cred ca a rezultate, dar cu o floare nu se face primavara ... Impresionanta salcia !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am vazut cu ani in urma,in Siria ,caprele mancau pungi si hartii de la marginea drumului.Cred ca ar fi bine sa crestem astfel de exemplare.

      Ștergere
    2. Dar nu sa bem laptele de la caprele cu pricina :)

      Ștergere
  8. Cu siguranta nu ar strica putina curatenie, si ar trebui sa se ia astfel de initiative in toate orasele.Sunt destui care freaca menta,sa-i punem la treaba, deci.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Asistatii matura strazile din oras, paziti de politia comunitara.
    Daca ar ajunge pe malurile Oltului s-ar apuca de pescuit, dar nu gunoaie... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. frumoasa salcia, frumoase reflexiile din Olt :)

    nu am sa inteleg niciodata de ce trebuie ca cineva "sa-i scoata" pe oameni la facut curatenie?!
    nu e firesc ca fiecare sa faca curat acolo unde sta?
    cand e vorba de locuri care apartin comunitatii, evident este de datoria celor care se ocupa de acea comunitate sa asigure curatenia...probabil ca asistatii ar face ce spune Catalin, pe ei mizeria nu ii deranjeaza, pur si simplu lor nu le pasa, ei vor doar ca statul sa le "dea" mancare si bani...
    acum multi 10 ani cred, am fost in Moldova cu un proiect care avea ca obiect sanatatea femeilor si am mers sa vorbim (eram 5 fete) cu femeile din orasul (cica) Murgeni, judetul Vaslui...
    daca in centru urbea arata cata de cat onorabil, pe ulite, ca strazi nu se puteau numi, era jale...mizerie, case neingrijite...
    cand cei cu care am mers sa discutam au aflat ca nu venim ca sa le dam bani si ajutoare, au vrut sa ne rastoarne masina, pur si simplu au inceput sa o zgaltie ca sa o tranteasca in sant...si cu noi era totusi reprezentantul primariei!!
    boala cea grea o reprezinta mentalitatea mostenita "sa ne dea"...
    cine sa ne dea?
    statul?!
    nu noi platim taxe la stat? nu noi dam de fapt?
    pana nu vom invata ca avem cat muncim sau aproape cat muncim, nu vom invata nimic :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cei 25 ani,de dupa,oamenii s-au schimabat enorm.Majoritatea in rau,cativa in bine.Lenea e la mare pret acum.

      Ștergere