"Comuna Lisa este situată în partea sud-vestică a județului Brașov, în depresiunea Făgărașului, sub poalele Munților Făgăraș.
Distanța de la comuna Lisa până la
centrul județului, respectiv municipiul Brașov este de aproximativ 100
km. Comuna Lisa se află la o distanță de 20 km față de municipiul
Făgăraș și 15 km față de orașul Victoria."
Stiam din primavara ca ginerele meu vrea sa-si tina poc pentru Craciun.El a aranjat totul eu l-am sustinut si acum a venit timpul sa-l taie.
Ieri am facut un drum pana la in Lisa.Pentru ca Thea nu a vazut niciodata ce inseamna taiatul porcului la romani,am zis ca e destul de mare sa mergem si sa vedem.Am avut o zi partial frumoasa,insorita .Am luat-o pe drumul de sub munte ,un drum care mi s-a parut bun si destul de scurt.Am mai fost acum cativa ani,dar parca acum, am vazut totul cu alti ochi.Sate curate,cu oameni harnici, care tin la traditii,mai mult ca in alte zone ale tarii.Puteti citi sa vedeti cate obiceiuri sunt de sarbatori pe-aici si inca se mentin.Am mers la casa copilariei ginerelui meu,care a mai palit din maretia de atunci,dar arata bine.Cand am ajuns oamenii,erau deja cu treaba spre final.Thea nu a fost foarte incantata,dar pana la urma a acceptat ideea.A vazut ce inseamna munca fara apa calda in casa,cum e sa lucrezi in curte si multe altele,necunoscute de ea.Am stat cateva ore.Am mancat renumita tocana cu mamaliguta si muraturi ,am vazut imprejurimile,care sunt de-o frumusete cum rar ti-e dat sa vezi si pentru ca frigul ne patrunsese bine, am luat o parte din produse si am pornit catre casa.
Bunica Maia trebaluind. |
Interesant sa desenezi in sare. |
E mai simplu cu telefonul. |
Una din marginile satului sub munte. |
Va urez un weekend placut si rodnic!
prima fotografie este superba!!
RăspundețiȘtergeretaiatul si pregatitul porcului pentru Craciun face parte din obiceiurile cu care noi romanii intampinam aceasta sarbatoare...dar cata munca!
ma bucur ca Thea a avut aceasta experienta si fara sa-si dea seama a adunat o amintire frumosa pentru viitor :)
Stiu ca e multa munca,doar am coplilarit la tara,dar la ei parca e altfel,totul e o bucurie.
Ștergerenici nu am crezut ca românii mai taie porc! Ce sa faci cu atâta carne congelata, când gasesti peste tot proaspata?! Este o experienta faina pentru Thea si mai ales pentru noi, care am trait perioada comunista - este o aducere aminte a vremurilor când o astfel de actiune ne aducea laolalta, dându-ne semtimentul ca suntem uniti la bine si la greu. Pâna la sfârsitul anilor 90 ai mei au taiat purcel in curtea bunicilor. Am avut totdeauna untura, sunca, slanina, cârnaciori, sângerete, toba... dar acum nu as mai putea mânca asa... Mezelurile sunt foarte rare la noi în casa. Mâncam carne, prajita la gratar sau gatita la cuptor, si multe legume. Untura pe pâine... doar de pofta, o data pe an! Si când ma gândesc ca la bunica îmi taiam un rotocol întreg din pâinea de casa si o ungeam cu untura din ulcica pe care o avea in camara, presaram ceapa rosie frecata cu sare hmmmmmm!
RăspundețiȘtergereAsa deci! veti avea masa de Craciun bogata, veti face piftii si platou cu mezeluri ("porcarii") si ... dupa Craciun, vin si eu la un blid de ciorba de fasole boabe si ciolan de porc afumat! :)
Ieri scriam la Alina (pauza de ceai) despre amintiri de la taierea porcului. Ce frumoasa era "pomana porcului" si tocanita de carne sfârâind în untura, mamaliguta si muraturile asortate!
Frumoase fotografiile tale! Ai surprins mirarea lui Thea adorabil :))) Mi-a placut si fotografia unde Thea deseneaza pe stratul de sare de lânga slanina :))
Excelenta descrierea satului. Frumoase imagini!
Un start bun în weekend sa ai! ☺
Noi ne-am cam domnit si nu mai luam porc,dar ei sunt fericiti si cum il impart,cu preparate,cu afumat ,cu carne la bocan,nu prea mai are ce congela.Iar mandria de a taia porc ,e la superlativ.Mi-a fost nu stiu cum sa pozez la masa,dar altadata am s-o fac.Fasolea cu ciolan e o bomba calorica aici.Tu sti! Eu o sa merg acasa mau usurel cu preparatele.Multumesc la fel!
ȘtergereImagini minunate si... o experienta inedita pentru Thea! Pentru mine a fost traumatizanta prima (si ultima) data cand am fost la "pomana porcului"! :))
RăspundețiȘtergereFrumoasa zona, adevarat!
Multumesc.
Un minunat sfarsit de saptamana sa petreci!
Daca nu ti-a placut,ai ramas cu amintiri asemanatoare.
ȘtergereO experienta frumoasa pentru Thea. Cel putin asa o consider eu. In fiecare an am participat la acest eveniment inca de pe la 2-3 ani, dat fiind ca am crescut la bunici pana la varsta de 5 ani. Si inca imi place sa merg, o sa merg chiar maine si eu la acest eveniment. Ce e drept imi placea mai mult inainte cand doar ma uitam si mai luam pe furis cate o bucata de sorici direct de pe porc, nu asteptam sa fie transat. Dar imi place si acum, acum particip ceva mai activ :))
RăspundețiȘtergereNormal,acum esti un om de baza. Spor la treaba si sa ne arati imagini!
RăspundețiȘtergereSuperbe fotografiile draga mea,am auzit de această localitate”Lisa”de la un jurnalist și îmi place zona!
RăspundețiȘtergereUn weekend cât mai frumos vă doresc!
Vă îmbrățișez cu drag!
Multumesc Elena!
ȘtergereTăiatul porcului a fost și îmi este un moment cam neplăcut ...., deși recunosc: îmi place carnea de porc!
RăspundețiȘtergereFoarte amuzantă este domnișoara care desenează figurine în stratul de sare! :)
Asta e apropierea cu porcul.
ȘtergereFrumos, taiatul porcului e un obicei care nu cred ca va pieri curand. Mi s-a facut pofta de sorici.Pupici!
RăspundețiȘtergereNici eu nu cred,e prea traditional!
ȘtergereFrumoase locuri! Mi-am adus aminte de taiatul porcului la bunicii mei. Era o zi deosebita intotdeauna. Obositoare, dar memorabila.
RăspundețiȘtergereAsa este,dar noi nu prea am muncit.
ȘtergereSuperbe imagini! Vreau şi eu şorici! :)
RăspundețiȘtergereps.
Zilele trecute am postat o rugăminte şi Carmen a fost singura care mi-a răspuns.
M-am mirat, m-am necăjit, dar mi-a trecut :)
Daca vi la mine te servesc.Imi pare rau ca am trecut peste asta,dar sunt la Fagaras , intru cand pot si am timp.
ȘtergereUn loc minunat, străjuit de măreţia munţilor Făgăraş. Ştiu că Octavian Paler era din Lisa şi ce frumos vorbea despre locurile natale. Am avut şi eu un profesor la facultate, care era originar din Lisa şi amintea de meleagurile natale cu atâta drag.
RăspundețiȘtergereCred că a fost foarte frumos şi pentru dumneavoastră.
Vă doresc zile frumoase şi Sărbători cu bucurii la toată familia! :-)
Da,e foarte frumos si diferit.
Ștergerece frumos ai zis :muntii nostrii tin pe genunchi....
RăspundețiȘtergereNu am zis eu ,am dat un citat.
ȘtergereCei care au tranșat au experiență.
RăspundețiȘtergere*
Ultima oară când am coborât de pe Vf. Moldovanu am ajuns în Victoria, la 15 km de Lisa. Orașul e pe ducă: gara s-a închis, spitalul idem, însă s-a amenajat un ștrand cu apă termală!
In Victoria n-am mai fost de cativa ani.Totul e pe duca la oras.
RăspundețiȘtergere